2020 yılında Arapça öğretimine dilbilgisi kitaplarındaki nasb, cer, mefulün bih ve buna benzer Arapça tanımlamalara girmeden sadece üst çizgi, alt çizgi ve kurdele isimlerini verdiğimiz terimlerle başladık. Pek çok kişiden olumlu yorumlar ve mailler aldık.
YouTube kanalımızdaki videolarımızı bitiren izleyicilerden bir tanesi “Bu ultra mega süper bir şey” şeklinde yorum yapmıştı.
İzleyicimizin yorumunun bir kısmını sizinle paylaşmak istiyoruz.
“Youtube Türkiye’de İlk defa sizin uyguladığınız bu yöntemin geliştirilip tüm dünyaya yayılması mecburidir. Aslında bu bir yöntem, taktik falan da değil. Sonradan oluşturulmuş bir şey de değil. Siz sadece gramer kurallarının isimlerini ve pratikte hiç karşılaşmayacağımız şeyleri öğretmeden bu işi yapıyorsunuz. Hepsi bu. Bu ultra mega süper bir şey.
Bu yöntemle değil de medreselerin, kursların ve diğer bütün Arapça öğreten yerlerin %99’unun uyguladığı yöntemle Arapça öğrenmeye çalışan samimi kişilere üzülüyorum. Bende onlardan biriydim. “Bu iş çok zor!” diye inandırıldığımdan dolayı yıllardır Arapça öğrenimini erteliyordum ama geçenlerde sabretmeye karar verip başladım ve yüzlerce gereksiz şeyi içinde barındıran o berbat yöntemle eğitime başladım çünkü başka, ikinci, alternatif bir yol bulamadım. Daha 5. videoya geldiğimde bile “Bunu niye öğreniyoruz?” dediğim bir sürü şey oldu. Ta ki Allah sizin kanalınızı bana keşfettirene kadar. Elhamdülillah…”
Fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre) tanımlamalarını kullanmak bizim işimizi son derece zorlaştırmaktadır.
Kur’ân-ı Kerim’deki ayetleri anlamamız için düzenli düzensiz fiil farkını ve üst çizgi, alt çizgi ve kurdele işaretlerinin anlamlarını bilmemiz yeterlidir.
Üst çizgi, alt çizgi ve kurdele ne demektir?
Fetha (üstün) yani üst çizgi, kesra (esre) yani alt çizgi, damma (ötre) yani kurdele diye isimlendirdik.
Peki, üst çizgi, alt çizgi ve kurdele nasıl öğrenimi kolaylaştırmaktadır?
Türkçe’de ismin beş hali vardır. Aynı şekilde Arapça’da da ismin beş hali bulunmaktadır. İsmin belirtme halinde üst çizgi, diğer (bulunma hali, ayrılma hali, yönelme hali) hallerinde ise isimlerin sonları hep alt çizgi olmaktadır.
Dolayısıyla üst çizgi, alt çizgi ve kurdele ile Kur’an-ı Kerim’deki ayetleri anlamamız çok kolay olmaktadır.
Ülkemizde görme engellilere yönelik sadece Kur’an-ı Kerim’i okuma dersleri verilmektedir. Kur’an-ı Kerim’i anlamaya yönelik görme engellilerin yararlanabileceği bir kaynak kitap da bulunmamaktadır.
Arapça tanımlamalarla Kur’an-ı Kerim öğretimi oldukça uzun sürmektedir. Ancak bu tanımlamalara girmeden düzenli, düzensiz fiillerin, üst ve alt çizginin ismin hallerindeki mantığını anlayarak kısa sürede Kur’an-ı Kerim’i anlamak mümkündür.
Bütün dünyada Kur’an-ı Kerim, öğretimi Arapça tanımlarla yapılmaktadır. YouTube gibi sosyal medyada kısa bir araştırma yaptığınızda İngilizce, Rusça vs diğer dillerde Arapça öğretiminin hep Arapça tanımlamalarla yapıldığını göreceksiniz.
Hızlı Öğreniyorum YouTube kanalımızda, Arapça tanımlamaları kullanmadan Kur’an-ı Kerim‘i anlamak için yapmış olduğumuz videolar dünyada bir ilktir.
2023 yılının şubat ayında ise görme engelliler için yine daha önce yapılmamış video serisine başladık.
Neden daha önce görme engellilere yönelik Arapça kaynak kitap ya da video yapılmamıştır?
Çünkü Arapça tanımlamalarla görme engeli olmayanlar bile Arapça öğrenmekte çok zorlanmaktadırlar.
Dilbilgisi kitaplarındaki nasb, cer, mefulün bih ve buna benzer Arapça tanımlamalarla görme engellilere yönelik kaynak kitap ya da videolar yapmanın imkânı yoktur! Bugüne kadar yapılamamış olması da bunun delilidir!
Dolayısıyla bizim izlemiş olduğumuz yöntem ( üst çizgi, alt çizgi ve kurdele) ile görme engellilere de Kur’an-ı Kerim’i okuyup anlama imkânı doğmaktadır.
Amacımız sadece Kur’an-ı Kerim’i okumak değil, okurken anlayabilmektir.
Görme engellilere yönelik bu Arapça ders videolarını yaparken ülkemizde Braille Türkçe’nin de çok bilinmediğini öğrendik.
Nasipse 2024 yılından itibaren braille Türkçe ders videolarına başlamayı düşünüyoruz.
Yaptığımız videolarla, paylaştığımız pdferle, kitaplarımızla bir kişiye bile yardımcı olabilirsek ne mutlu bize.
Derslerin videosunu YouTube Hızlı Öğreniyorum isimli kanalımızdan izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/c/hizliogreniyorumarapca
Çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Bir yanıt yazın